Har ni utfört funktionskontroll och linjärisering?

I Sverige har vi idag framförallt två olika regelverk som ställer krav på funktionskontroll inklusive linjärisering av de mätsystem som används för kontinuerlig mätning av emissioner till luft. Alla större förbränningsanläggningar i Sverige omfattas av minst ett av dessa regelverk och även för de minsta anläggningarna är funktionskontroll ofta viktigt även om de inte alltid utgör krav för dessa.

Vi på EnviLoop upplever att det är få i branschen som känner till exakt vilka krav som ställs och att det därför är svårt för er anläggningsägare att efterleva kraven på ett korrekt sätt. Vi vill därför erbjuda er hjälp med att utföra och dokumentera funktionskontroll inklusive linjärisering enligt konstens alla regler. Vi anpassar omfattningen och utförandet av uppdraget beroende på om er anläggning är NOx-pliktig, respektive större än 50 MW och/eller förbränner avfallsklassade bränslen.

Om ni beställer denna tjänst av vår mätfirma EnviLoop Mätteknik AB får ni inte bara hjälp med att efterleva lagen, utan framförallt en kontroll av att era instrument fungerar som de ska, samt tips till förbättring i er interna skötsel av utrustningen.

Vilka två regelverk är det som ställer krav?
Systemet för kväveoxidavgift
Samtliga förbränningsanläggningar som producerar mer än 25 GWh energi per år är skyldiga att vara med i avgiftssystemet för kväveoxider. Förutom kraven på jämförande mätning och redovisning så finns för dessa anläggningar även krav på mätutrustningen avseende:

  • Val av mätområde
  • Nedre detektionsgräns
  • Svarstid
  • Linjäritet
  • Noll- och spannpunktsdrift
  • Interferenser

Några av dessa punkter ska enligt Naturvårdsverket kontrolleras varje år, medan linjäritet ska kontrolleras var 3:e år. Vår erfarenhet är att det är oklart för många hur ofta dessa krav ska kontrolleras och att det vanligtvis inte blir uppmärksammat förrän anläggningen får nedslag vid en revision från Naturvårdsverket

Avfalls- och samförbränning samt stora förbränningsanläggningar (≥50 MW)
Alla anläggningar som lyder under NFS 2002:26 eller NFS 2002:28 ska även efterleva standarden SS-EN 14181. I den finns en rad krav på instrumentprestanda och löpande underhåll. Bland annat ska följande kontrolleras:

  • Uppriktning och renhet
  • Dokumentation och protokoll
  • Tillgänglighet för service
  • Täthetskontroll
  • Noll- och referenspunkt
  • Linjäritet
  • Interferenser
  • Svarstid

De flesta av ovanstående punkter ska genomföras årligen, dvs. inför QAL2 eller AST. Enligt standarden ska linjäriseringen endast genomföras inför en AST, men vi rekommenderar starkt att den genomförs även inför en QAL2 eftersom det är av största vikt att instrumentet är linjärt inför en så dyr och omfattande mätning som en QAL2. Vi upplever att många av de moment som ingår i funktionskontrollen sällan eller aldrig blir kontrollerade på många anläggningar, vilket markant ökar sannolikheten för att QAL2 eller AST misslyckas. Det är även viktigt att tänka på att varken QAL2 eller AST är fullständiga utan genomförd funktionskontroll. Det är självklart inte någon bra ide att betala dyra pengar för att kalibrera ett instrument vars funktion inte är kontrollerad, eller för en kalibreringsrapport som bara delvis uppfyller gällande krav.

Varför ska ni ta hjälp av EnviLoop?
Vi på EnviLoop har erfarenhet sedan många år tillbaka av att arbeta med emissionsmätningar, automatiska mätsystem, samt lagstiftningen som styr detta. Vi vet hur de olika momenten i funktionskontrollen ska genomföras och vi följer SS-EN 14181 vid genomförande av linjäriseringen. Med vi kan framförallt föra en diskussion med er kring vad vi gör och vad de olika resultaten betyder. Vi levererar alltid tydliga rapporter med förbättringsförslag.

Hör av er till Håkan Fjäder (021-105642) eller Patrik Marklund (021-105641) för offert eller för diskussion. Eller gå in på vår uppfräschade hemsida www.enviloop.se och läs mer om vad vi på EnviLoop kan!

Av oss får ni inte bara ett mätvärde utan även ett mervärde!


Önskar fler hos er vårt nyhetsbrev? Eller är det så att ni fått detta mail av misstag, skicka oss ett mail på nyhetsbrev@enviloop.se så lägger vi till eller tar bort, allt efter önskemål.