Vårnyheter från EnviLoop!

Äntligen värmer solen ordentligt och semesterplaneringen pågår för fullt. Men ännu återstår några fullspäckade veckor innan det är dags att slå sig ner i solstolen.

Vi på EnviLoop tänker redan på vad som ska komma efter sommaren och vi vill därför i detta nyhetsbrev presentera höstens kursschema, samt uppmana er alla att boka in de kurser ni finner intressanta i era kalendrar och anmäla er redan nu. Gå in på vår hemsida för att se vårt förmånliga system med kurscheckar.

Vi vill även belysa det mycket aktuella ämnet elcertifikat och påminna er om att det är hög till att lämna in en ansökan om ni vill ha fortsatt tilldelning av elcertifikat efter utgången av år 2012.

Till slut vill vi dessutom passa på att sammanfatta några nya regelverk och informationsträffar som vi deltagit på under den senaste månaden som i högsta grad är intressanta för er. Det gäller det nya industriemissionsdirektivet (IED), samt Energimyndighetens träff om det fortsatta arbetet med hållbarhetskriterierna för biogas och flytande biobränslen och Naturvårdsverkets träff angående utsläppshandel i den nya handelsperioden som börjar 2013.

Höstens kursschema

Under hösten kommer naturligtvis våra välbeprövade populära kurser inom förbränningsteknik och regelverken kring stora förbränningsanläggningar och avfallsförbränning återkomma. Vi erbjuder även på nytt den mycket uppskattade kursen "Grundkurs i matarvatten- och pannvattenkemi samt rening av rökgaskondensat" som till hösten har utökats till en tvådagarskurs. Höstens nykomling utgörs av den efterfrågade utbildningen av "Diplomerade pannskötare". Dessutom finns kurser för dig som vill lära dig mer om egenkontroll, miljörapportering och energiteknikens grunder, eller varför inte delta på en ordentlig genomgång av programvaran CombiLab?

Kursplan hösten 2012

  • Förbränningsteknik, 11-12/9
  • NFS 2002:26, NFS 2002:28 och SS-EN 14181, 19/9 och 28/11
  • Diplomerad pannskötare, 2-3/10
  • Energiteknisk grundkurs, 10/10
  • CombiLab - Praktiskt handhavande, 16/10
  • CombiLab - Konfigurering och rapportering, 17/10
  • Grundkurs i matarvatten- och pannvattenkemi, samt rening av rökgaskondensat,
    6-7/11
  • Grundläggande miljörapportering, 21/11
  • Tillståndshantering och egenkontroll i praktiken, 5/12
  • Riskanalys miljö, vid förfrågan
  • FlueGas, vid förfrågan

Mer information om alla våra kurser finns på vår hemsida: www.enviloop.se/kurser.

Du anmäler dig enklast genom att fylla i dina uppgifter direkt på vår hemsida under önskad kurs. Om du har frågor om våra kurser eller har problem med anmälningsfunktionen på hemsidan är du självklart välkommen att kontakta vår kursansvarige Sofia Ericson på 021-105645.

Tilldelningsperioden för elcertifikat går ut 2012!

Sista december 2012 går den första tilldelningsperioden för elcertifikat ut. Det betyder att alla anläggningar som är tagna i drift före 1 maj 2003 fortsättningsvis inte kommer att tilldelas elcertifikat för sin el producerad med biobränsle. För den som vill ha fortsatt tilldelning krävs att en ansökan har skett för produktionsökning eller ombyggnad av anläggningen.

Kraven för ny tilldelning vid ombyggnation är relativt omfattande vad gäller åtgärder som är vidtagna på anläggningen. Vid produktionsökning är kraven inte lika omfattande, dock krävs en noggrann bevisning samt bevis för att ökningen är en följd av investeringar i anläggningen.

EnviLoop kan hjälpa er att ansöka om ny tilldelning. Ni kan anlita oss som rådgivare eller som handläggare av hela projektet och då överlåta både ansökan och kontakten med Energimyndigheten till oss. Vi kan även vara till hjälp för anläggningar som tidigare inte alls har haft tilldelning av elcertifikat, men som nu vill gå med i systemet.

Tänk på att inte vänta för länge! Ingen retroaktiv tilldelning sker om ni inte hinner få ett nytt beslut innan årsskiftet.

Om ni är osäkra på era möjligheter att få förlängd tilldelning, kolla med oss så hjälper vi er att hitta svaret! Hör av er med era frågor till Jimmie Andersson på 021-408652.

Det nya industriutsläppsdirektivet - IED

Som ni säkert redan vet finns ett nytt direktiv för utsläpp från industrier (IED). Detta direktiv ersätter sju gamla direktiv, bla. de direktiv som ligger till grund för de nu gällande föreskrifterna NFS 2002:26 och NFS 2002:28 rörande stora förbränningsanläggningar och förbränning av avfallsklassat bränsle. Naturvårdsverket har i och med arbetet med att implementera direktivet i svensk lagstiftning tagit fram förslag till två nya förordningar om stora förbränningsanläggningar respektive avfallsförbränning. Sammanfattningsvis kan sägas att de båda förordningarna medför att begränsningsvärdena för de berörda anläggningarna på sikt skärps och att mer uttalat ansvar för uppföljning och kontroll läggs på tillsynsmyndigheten.  Förordningarna innehåller även en del andra intressanta nyheter som vi presenterar ett axplock av nedan:

Nyheter för stora förbränningsanläggningar

  • Produktionsenheter < 15 MW omfattas inte av lagstiftningen.
  • Enligt förslag tillämpas ett gränsvärde per skorsten, vilket innebär att utsläppen från de pannor som avleds genom samma skorsten viktas samman till ett totalt utsläpp som sedan jämförs mot gränsvärdet.
  • Gränsvärde för CO tillkommer vid förbränning av gas.
  • Mätkrav för kvicksilver tillkommer vid förbränning av kol.

Nyheter vid avfallsförbränning

  • Hårdare krav ställs på samförbränningsanläggningar som använder hushållsavfall och farligt avfall, vilket innebär att de definitioner för samförbränningsanläggning respektive avfallsförbränningsanläggning som nu har börjat sätta sig i branschen åter kastas om.
  • Möjligheten att tillämpa "flytande gränsvärden" som förändras med inblandningen av avfallsklassat bränsle tas bort. Istället ska gränsvärden vid den värsta tänkbara bränslemixen fastställas med hjälp av formeln i bilaga 2 och dessa ska sedan gälla vid alla bränsleblandningar.

Hör gärna av er till oss om ni vill diskutera dessa nyheter eller hur vi ställer oss inför de föreslagna förändringarna. Eller varför inte passa på att anmäla dig till vår kurs om NFS 2002:26, NFS 2002:28 och SS-EN 14181. På denna kurs kommer vi följa implementeringen av IED samt avsätta tid för att gå igenom de föreslagna förändringarna.

Fortsättningen på arbetet med hållbarhetskriterier för biogas och flytande biobränslen

Den 2:a maj bjöd Energimyndigheten in till en informationsträff om det fortsatta arbetet med hållbarhetskriterierna för biogas och flytande biobränslen. Informationen var främst riktad till oberoende granskare av de kontrollsystem som ni som hanterar biogas eller flytande biobränslen arbetat fram under början av året för att erhålla era hållbarhetsbesked. Att era hållbarhetsbesked ska prövas om står tydligt i lagstiftningen, men det har hittills varit mycket oklart hur detta ska gå till och med vilka intervall det ska ske. Något slutgiltigt svar på dessa frågor gavs inte heller på informationsdagen, men det stod klart att omprövning ska ske på Energimyndighetens begäran och att intervallen kommer att anpassas efter respektive kontrollsystems komplexitet. Ni som verksamhetsutövare kommer att bli informerade om att ni förväntas pröva om ert hållbarhetsbesked sex månader innan aktuellt slutdatum och då har ni alltså ett halvår på er att hitta en lämplig oberoende granskare som kan genomföra en förnyad granskning av ert kontrollsystem. Vid omprövningar utgör kontroll av genomförda stickprov en viktig del av granskningen, så tänk på att regelbundet arbeta med dessa stickprovskontroller enligt rutiner som ni fastställt i kontrollsystemet.

Det finns inget hinder för att vid en omprövning använda samma oberoende granskare som vid den första prövningen av ert hållbarhetsbesked, om denna granskare kan anses vara tillräckligt kompetent. Enligt Energimyndigheten kommer de vid omprövningar vara hårdare med att den oberoende granskaren verkligen behärskar de moment som granskningen kräver och om ni har ett kontrollsystem som omfattar ex. utsläppsminskningsberäkningar är det inte troligt att energimyndigheten godkänner ex. en ekonomisk revisor som oberoende granskare.

Vi på EnviLoop deltog på båda sidorna i processen med att ansöka om hållbarhetsbesked, dvs. vi hjälpte vissa kunder med att ta fram kontrollsystem och för andra genomförde vi den oberoende granskningen. Vi kan hjälpa er med att strukturera och genomföra stickprovskontroller och ni kan även anlita oss som oberoende granskare när det är dags för er att pröva om era hållbarhetsbesked. Självklart vill vi i varje enskilt fall diskutera vilka moment som ingår i ert kontrollsystem och utifrån det göra en bedömning av vilken kompetens som krävs. Om ni har frågor om detta är ni välkomna att höra av er till Sofia Ericson på 021-105645.

Information om handelsperioden 2013-2020 för koldioxid

Den 15 maj var det dags för Naturvårdsverket att hålla hov i Stockholm för att sprida information om den nya handelsperioden för handel med utsläppsrätter. Eftersom en stor del av arbetet med att utforma de nya reglerna sköts av den europeiska kommissionen och sedan ska implementeras i Sverige av Naturvårdsverket är detta en långsam process.

I dagarna fastställdes en förordning rörande övervakning av koldioxidutsläpp av kommissionen och denna är direkt gällande även för oss i Sverige. Förordningen återger många av de metoder för övervakning som känns igen från den nu gällande föreskriften NFS 2007:5, men en del intressanta nyheter presenterades eller klargjordes under dagen:

  • I denna lagstiftning gäller enligt Naturvårdsverket definitionen för samförbränningsanläggning enligt förordningen om avfallsförbränning (SFS 2002:1060), vilket innebär att alla anläggningar som förbränner avfallsklassade bränslen med huvudsakligt syfte att producera energi enligt Naturvårdsverket ska betraktas som samförbränningsanläggningar.
  • För er som driver en anläggning som sedan tidigare inte omfattats av handelssystemet och därför inte har något tillstånd för att släppa ut koldioxid gäller att ni kan ansöka om tillstånd tidigast i höst. Detta eftersom Naturvårdsverket kommer att fastställa en ny mall för övervakningsprogram och uppmanar alla, både nya och befintliga verksamhetsutövare i systemet att använda denna. Det är i dagsläget oklart om även ansökningsblanketterna kommer att uppdateras.
  • För er som driver en ny anläggning eller har genomfört kapacitetsökningar i en befintlig anläggning och ännu inte har ansökt om fri tilldelning för detta gäller att även denna ansökan kan göras tidigast i höst. För närvarande finns inga ansökningshandlingar tillgängliga och Naturvårdsverket kommer inte att behandla några sådana ansökningshandlingarna förrän i höst. Dessa ansökningar ska efter Naturvårdsverkets granskning skickas vidare till kommissionen som enligt uppgift inte kommer att behandla några sådana ärenden förrän 1 januari 2013.
  • Naturvårdsverket uppmanar samtliga verksamhetsutövare att under hösten gå igenom sina övervakningsprogram och uppdatera dessa utifrån den mall som då kommer att finnas tillgänglig.
  • Naturvårdsverket för diskussioner med Avfall Sverige ang. lämpliga metoder för att fastställa fossilandel i inhomogena avfallsklassade bränslen som ex. hushållsavfall. Resultaten av dessa diskussioner kommer att delges verksamhetsutövarna som vägledning i någon form.
  • När den nya handelsperioden träder i kraft kommer kraven på rapportering att bli något mer omfattande än tidigare. Ex. ska verksamhetsutövare rapportera sina förbättringsåtgärder med avseende på övervakningsnivå med ett intervall på en gång per år till en gång var fjärde år beroende på verksamhetens art. Denna rapportering ska ske senast 30 juni för det aktuella året. 30 juni varje år ska dessutom alla verksamhetsutövare rapportera kvarstående avvikelser från den externa verifieringen. I vilken form och omfattning denna rapportering ska ske är ännu oklart men kommer att klargöras av Naturvårdsverket.
  • För er som använder bioolja som bränsle kommer det inom den nya handelsperioden ställas krav på att denna olja kan visas vara hållbar enligt lagen om hållbarhetskriterier för biogas och flytande biobränslen. Detta är en förutsättning för att biooljan ska kunna betraktas som ett biobränsle vid val av övervakningsmetod och vid beräkning av utsläppsmängder.

Självklart kommer vi på EnviLoop att sätta tänderna i de nya handlingarna så snart de släpps och vi kommer då att vara redo att hjälpa er med att ansöka om tillstånd eller fri tilldelning, samt att gå igenom om omforma era övervakningsprogram enligt de nya kraven. Om ni redan nu vet att ni kommer behöva hjälp med detta är ni varmt välkomna att höra av er till oss, så planerar vi in detta till hösten. Kontakta Håkan Fjäder på 021-105642.

För att ni ska få möjlighet att diskutera dessa frågor tillsammans med oss och era kollegor från branschen har vi för avsikt att arrangera ett seminarium efter sommaren. Vid detta tillfälle kommer vi att fokusera på de handgripliga delarna av handelssystemet som rör ansökan, övervakning och fri tilldelning. Vi hoppas att Naturvårdsverket offentliggör de nya mallarna under den tidigare delen av hösten så att vi alla kan komma igång med arbetet. Håll utkik på vår hemsida och i din inkorg efter datum och mer info om vårt seminarium!