Nyheter från EnviLoop!

November är här och vi går in i den mörkaste delen av året. Men veckorna går snabbt och snart är det dags att tända adventsljus som lyser upp och värmer. I detta nyhetsbrev vill vi ännu en gång påminna om att det är hög tid att upprätta nya ansökningar och övervakningsplaner för CO2. Vi vill även uppmana er att se över era kemikalierutiner, samt tipsa om att EnviLoop har verktygen och kunskapen för att hjälpa er med spridningsberäkningar och skorstensberäkningar.

De´ e´ mycke´ nu när det gäller handel med utsläppsrätter...

Ni har väl inte missat att uppdaterade övervakningsplaner ska lämnas in till länsstyrelsen? Övervakningsplanerna ska sammanställas i kommissionens mall för ansökan/anmälan och övervakningsplan för övervakning och rapportering av växthusgaser. Mallen är obligatorisk och har tagits fram för att alla verksamhetsutövare ska visa hur de efterlever kraven i förordningen (EU) 601/2012 om övervakning och rapportering av växthusgaser som träder i kraft 1 januari 2013. Länsstyrelserna vill få in alla övervakningsplaner så fort som möjligt så att de ska ha en möjlighet att godkänna övervakningsplanerna innan årsskiftet. Mest bråttom är de för de anläggningar (och nya utsläppskällor inom en befintlig anläggning) som blir nya i systemet från och med årsskiftet, för dessa är det extra viktigt att en ansökan och övervakningsplan tas fram så fort det bara går eftersom länsstyrelserna kommer få massor att göra med detta.

Här ger vi er en liten checklista på saker som ni behöver ha koll på för att arbetet med utsläppshandeln ska fortlöpa smidigt:

  • Boka verifiering, verifierarna blir snabbt uppbokade.
  • Se över vilket behov av utsläppsrätter ni behöver för detta år inför kommande rapportering (som närmar sig med stormsteg…)
  • Har du loggat in i nya utsläppsregistret (Unionsregistret) som ersätter SUS? Om inte är det dags att ta tag i det så att du vet att det fungerar bra när du väl ska avrapportera utsläpp och annullera utsläppsrätter i början av nästa år. Du som sedan tidigare haft användarkonto i SUS och kompletterat dina användaruppgifter enligt Energimyndighetens förfrågan har automatiskt tilldelats konto i Unionsregistret. Du ska också ha fått information om hur inloggning ska ske via e-post samt rekommenderat brev.

Blev de´ mycke´ nu? Hör av dig till Helen Dömstedt 021-40 86 51 eller till Håkan Fjäder 021-10 56 42 eller Sophie Bergkvist 021-40 86 54 om du behöver hjälp eller funderar över något.

Har ni sett över era kemikalierutiner?

Nu är det ett par år sedan EU-förordningen Reach (registrering, utvärdering och godkännande av kemikalier) trädde i kraft. Reach är en del av egenkontrollen enligt miljöbalken och ska även enligt arbetsmiljöförordningen (1977:1166) ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Exempel på rutiner som behövs för att efterleva kraven i Reach är tex. hur ni säkerställer att information om kemikalien förmedlas till medarbetare och tillbaka till leverantörer, samt hur ni säkerställer att ni har tillstånd för användning av vissa farliga ämnen. Det är därför hög tid att se över att ni har de rutiner ni behöver ha så att ni efterlever kraven.

EnviLoop kan hjälpa er med att få in dessa rutiner på ett smidigt sätt i er egenkontroll, så kontakta gärna Helen Dömstedt på 021-40 86 51 eller Maria Westermark på 021-10 56 44 om ni behöver hjälp eller har funderingar kring detta.

Ta hjälp av EnviLoop med spridningsberäkningar!

Vid exempelvis prövning enligt miljöbalken av en ny eller förändrad verksamhet ställs ofta krav på att genomföra spridningsberäkningar för att skapa en bild av hur emissioner från verksamheten påverkar omgivningen. Vi på EnviLoop använder oss av moduleringsprogrammen BREEZE AERMOD och BREEZE 3D Analyst för att genomföra sådana beräkningar.

Som ni säkert vet sedan tidigare har vi stor erfarenhet av att driva tillståndsprövningar för förbränningsanläggningar samt att ta fram ansökningshandlingar, MKB och övrig dokumentation som ett sådant ärende kräver. Nu är vår tjänst inom tillståndsprövning komplett eftersom vi även kan utföra spridningsberäkningarna själva och inte behöver ta in någon underkonsult.

Självklart finns även andra situationer då det kan vara aktuellt att utföra spridningsberäkningar, som ex. kontroll av hur väl gällande miljökvalitetsnormer enligt Luftkvalitetsförordningen (2010:477) uppfylls.

Behöver ni hjälp med spridningsberäkningar? Hör av er till Maria Westermark på 021-10 56 44 för vidare diskussion eller beställning.

Tänk på att inte förväxla spridningsberäkningar med beräkning av skorstenshöjd. En skorstensberäkning kan göras enligt betydligt enklare modeller och är därför en mindre omfattande beräkning som vi självklart också kan hjälpa till med om ni har behov av detta.

Läs mer om våra tjänster spridningsberäkningar och skorstensberäkningar på vår hemsida.