Omprövning av hållbarhetsbesked

Kanske känns det som att ni nyss har fått era hållbarhetsbesked för flytande biobränslen eller biogas och att rutinerna i kontrollsystemet äntligen börjar falla på plats. Tyvärr blir det ingen rast och ingen ro inom området eftersom Energimyndigheten nu har meddelat att alla hållbarhetsbesked ska prövas om inom en 12-månadersperiod.

Hur och när ska omprövning ske?

Omprövningen initieras av Energimyndigheten. Ni som inte redan fått ett meddelande om detta kommer med all säkerhet att få det inom kort. Ni har sedan 6 månader på er att ev. uppdatera era handlingar samt anlita en extern oberoende person för granskning av hela kontrollsystemet.

Granskningen ska genomföras på ett urval av rutiner inom kontrollsystemet. Urvalet ska göras med utgångspunkt från en riskanalys som den oberoende granskaren utför. Om granskaren sedan har anledning att misstänka att kontrollsystemet inte uppfylls ska omfattningen av rutiner som granskas utökas. Självklart är det viktigt att stickprovskontroller har genomförts regelbundet sedan det första hållbarhetsbeskedet erhölls eftersom detta underlättar granskningen vid omprövningen.

I likhet med förra gången så godkänns granskaren först när ni lämnar in granskningsutlåtande och det är ni som är skyldiga att kontrollera att granskaren har rätt kompetens.

Vi på EnviLoop hjälper gärna till

EnviLoop kan självklart ställa upp som oberoende granskare av era kontrollsystem. Vi har sedan lagstiftningen trädde i kraft skaffat oss god erfarenhet av att arbeta med framtagning och granskning av kontrollsystem, samt genomförande av stickprovskontroller. Vi vet vad som är viktigt när det gäller massbalanser och beräkning av koldioxidemissioner och vi har stor erfarenhet av att strukturera upp rutiner och redovisande dokument. Troligtvis blir det fullt upp nu hos oss och de andra etablerade granskarna så vänta inte för länge med att boka tid för granskning av just din anläggning.

För diskussion och information angående detta hör av dig till Sofia Ericson 021-10 56 45.