Höstrapport från EnviLoop

Nu är novembermörkret här men advent med tända ljus och förhoppningsvis lite snö står för dörren. Innan det blir jul finns det som alltid många intressanta frågor att sätta tänderna i och vi vill som vanligt dela med oss av några godbitar.

EnviLoop har under hösten slutfört ett spännande projekt i Mölndal i och med att vår första storsäckstömning av svavel till svaveldoseraren EnviDoos driftsatts och nu används för fullt. .

Vi vill även sammanfatta den givande utbildningsdag vi genomförde 4 november med många av våra trevliga kunder och Naturvårdsverket som gäster.

Storsäckstömning till EnviDoos i Mölndal

Installationen av storsäckstömning av svavel till doserutrustningen EnviDoos som EnviLoop tidigare levererat till Mölndal Energi AB är nu helt slutförd. Utrustningen är testad och klar, vi känner oss nöjda med resultatet och hoppas att få möjligheten att erbjuda denna utomordentliga lösning till fler av er kunder.

 

EnviDoos är ett komplett koncept för att uppnå optimal dosering av svavel till bränslet, i syfte att erhålla minskade korrosionsangrepp i pannan samt att reducera CO-emissionerna. Långtidsförsök har även visat på betydande verkningsgradshöjningar till följd av sänkt syrehalt, vilket möjliggör bränslebyten och genererar stora ekonomiska vinster.

Utrustningen består av ett automationsskåp med tillhörande mikrodoseringsutrustning med frekvensstyrd omrörare och doseringsskruv. Automationsskåpet använder signaler från anläggningens styrsystem för att i realtid beräkna optimal dosering. EnviDoos kan levereras med såväl manuell påfyllning som med en tömningsstation för storsäck.

För att underlätta hanteringen av svavlet vid Mölndal Energi AB:s anläggning har alltså en tömningsstation uppförts. All utrustning har placerats i en separat byggnad invid bränslebandet, så att tömning av storsäck och vidare transport av svavlet till behållaren för dosering kan ske skyddat från väder och vind. De storsäckar som tas emot hanteras med hjälp av en travers och svavlet flyttas sedan upp till en särskild behållare med hjälp av en vakuumtransportör.

Även svavlet kan med fördel levereras av EnviLoop. Vi garanterar en hög kvalitet som inte smular eller dammar. Om du vill veta mer om EnviDoos eller om vår lösning med storsäckstömning är du välkommen att kontakta Peter Andersson, 021-40 86 57. Du kan även läsa mer om EnviDoos på vår hemsida.

En lyckad utbildningsdag

4 november bjöd vi på EnviLoop in er som är våra kunder till att möta Naturvårdsverket för diskussion kring svårtolkade paragrafer och ändringsförslag i förordningarna SFS 2013:252 för stora förbränningsanläggningar och SFS 2013:253 för förbränning av avfall.

Vi tycker att detta blev en mycket lyckad dag och vi är glada att både ni som verksamhetsutövare och Naturvårdsverket som vägledande myndighet tog er tid. Det är viktigt att mötas för förstå varandra och detta är, som ni vet, frågor som tål att diskuteras.

För att sammanfatta en lång och intensiv dag mycket kort:

  •  SFS 2013:253 gäller nu för alla som förbränner avfall och det är därför viktigt att svårigheter och problem med att följa förordningen lyfts så att detta kan hanteras. Ju fler som påtalar problemen desto större tyngd får argumenten i kommande förordningsändringar och vägledningar. Ex. är det nu hög tid att säkerställa att ni uppfyller begränsningsvärdena även under upp- och nereldningsfaser då avfall tillsätts.
  • För de flesta av er som har stora förbränningsanläggningar gäller SFS 2013:252 från 1 januari 2016 och med andra ord är det nu hög tid att se över hur väl just er anläggning klarar att leva upp till förordningens krav. Ett år är inte lång tid om det krävs omfattande åtgärder.
  • Att uppfylla gällande krav är viktigare än någonsin nu när föreskrifterna omarbetats till förordningar, eftersom eventuella överträdelser från förordningskraven är straffsanktionerade enligt miljöbalken.

Hade du inte möjlighet att vara med på vår utbildningsdag? Eller har det dykt upp fler frågor och kommentarer efter att du fått smälta dagen? Tveka inte att höra av dig till vår Sofia Ericson, 021-10 56 45.