Glad sommar från EnviLoop!

Det börjar åter igen att dra ihop sig mot midsommar och semester. Vi kan se tillbaka på en vår med många inspirerande möten med er, både vid våra utbildningstillfällen och i intressanta och spännande projekt.

I detta brev delar vi med oss av två projekt vi arbetat med under våren, nämligen uppförandet av en ny fastbränslepanna i Degerfors samt trimning av en befintlig fastbränslepanna i Skåpafors.

Självklart har vi även ett nytt kursprogram för hösten att presentera.

Uppförande av en ny panncentral i Degerfors

Sedan hösten 2014 har EnviLoop i samarbete med Degerfors Energi AB arbetat med förberedelserna för uppförandet av en ny fastbränslepanna i Degerfors. Förstudier och upphandling är genomförda och arbetet fortsätter nu med att få allt på plats för driftsättning i december 2015.

Uppförandet drivs som ett "partnering-projekt" och vi på EnviLoop är glada över att få bidra med våra kunskaper i projektgruppen och ta del av detta spännande arbetssätt. Partnering tillämpas ofta i byggbranschen och arbetssättet innebär stora fördelar då alla inblandade parter "kör med öppna kort", vilket resulterar i ett öppet och förtroendefullt samarbete mellan aktörerna.

Än så länge går allt enligt plan och vi ser med tillförsikt fram emot hösten när alla pusselbitar ska läggas på plats.

Är du nyfiken på projektet? Eller på arbetssättet "partnering"? Slå en signal till Urban Eklund, 021-10 56 41.

Panntrimning och utbildning på Rexcell Tissue & Airlaid AB

Under maj månad har EnviLoop tillsammans med driftpersonalen på Rexcell Tissue & Airlaid AB genomfört omfattande trimning av fastbränslepannan som används för produktion av ånga till pappersmaskinerna inom fabriken i Skåpafors.

Det blev några intensiva dagar då experiment med tillförsel och fördelning av förbränningsluft, samt rökgasåterföring varvades med utbildning av personalen. En utbildning med pannhallen som kurslokal där det praktiska fick stå i centrum.

Hur gick det då med trimningen? Jo efter att "rätt" dvs. mer optimala inställningar uppnåtts konstaterades en ordentlig sänkning av NOx-värdet samtidigt som CO-värdet bibehölls med god marginal under gällande begränsningsvärde. Alla inblandade var mycket nöjda med såväl trimning som utbildning och det finns planer på att göra detta till en återkommande aktivitet.

Har ni en panna som behöver trimmas? Eller är ni ett gäng operatörer som söker en praktisk förbränningsutbildning? Hör av er till Håkan Fjäder, 021-10 56 42.

Höstens kurser

Nu finns aktuella kursdatum för hösten upplagda på vår hemsida och du är varmt välkommen med din anmälan.

Vi har som vanligt mycket aktuell och användbar information att förmedla under våra kursdagar, inom såväl förbränningsteknik och miljölagstiftning som vatten- och systemteknikfrågor. Det finns något för alla, oavsett om du är ny i branschen eller om du är erfaren och söker fördjupning. Alla kurser finns beskrivna på vår hemsida och du som har frågor är välkommen att höra av dig till Sofia Ericson, 021-10 56 45.

Vi önskar er en riktigt skön sommar!
P.s. Ni har väl inte missat inbjudan till vårt 15-årsjubileum?
Boka 10:e september! D.s