Julhälsning från EnviLoop

Ännu en höst har sprungit ifrån oss och det börjar verkligen närma sig jul. Trots frånvaron av snö känns det plötsligt lite ljusare när juldekorationer hängs upp både utomhus och inomhus. Vi på EnviLoop håller igång fram till Kalle och har flera spännande ämnen att diskutera i detta nyhetsbrev. För er som berörs av lagen om hållbarhetskriterier för fordonsbränslen och flytande biobränslen brinner det i knutarna och vi vill självklart dela med oss av lite användbara tips. Vi vill även slå ett slag för förbränningsoptimering som ofta ger goda resultat både med avseende på verkningsgrader och emissioner, ett bra exempel på detta är vårt senaste trimningsuppdrag på Arboga Energi AB. I vanlig ordning kommer vi till våren att erbjuda ett gediget kursprogram som nu finns upplagt på vår hemsida. Sist men inte minst vill vi passa på att presentera vår nya medarbetare Maria!

Har ni ansökt om hållbarhetsbesked?
Enligt den ändring i lag (2010:598) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen som trädde i kraft 1 november i år gäller att rapporteringsplikten för hållbara bränslen knyts till skatteplikten. Men även för de flytande biobränslen som inte omfattas av skattelagstiftningen ska hållbarhet visas och använda mängder rapporteras. i dessa fall är det användaren av bränslet som är rapporteringspliktig. Detta gäller när bränslet inte är upptaget i skattelagstiftningen alls, dvs. inte som skattepliktigt och inte heller som "energiprodukt". Bästa sättet att reda ut om ni är rapporteringsplikta eller inte, är att ta reda på vilket KN-nr (Tullverkets lista) som gäller för just ert bränsle.

Vad har ni egentligen för nytta av era hållbarhetsbesked? För er som använder skattepliktiga bränslen är det en förutsättning för skattebefrielse. För er som producerar el är det en förutsättning för att få elcertifikat och för övriga är det helt enkelt ett lagkrav som måste följas.

Alla ni som är rapporteringspliktiga måste ta fram ett kontrollsystem för att kunna ansöka om ert hållbarhetsbesked. Omfattningen kan variera beroende på bränsletyp och vilka överenskommelser som finns med leverantörer. För att bestämma kontrollsystemets omfattning är det även viktigt att ta hänsyn till om bränslet är eller har framställts av avfall eller restprodukter.

Vi på EnviLoop jobbar intensivt med dessa frågor just nu, både med att utarbeta kontrollsystem och att granska kontrollsystem som andra tagit fram. Om ni har frågor eller behöver hjälp med detta är ni välkomna att höra av er till Sofia Ericson (021-105645) för diskussion! Ansökan om hållbarhetsbesked bör lämnas in så snart som möjligt så det finns ingen tid att spilla!

Trimning i Arboga
I samband med en företagsförlagd utbildning för driftoperatörerna på Arboga Energi AB utfördes trimning av anläggningens panna 1
. Målsättningen var att öka pannans verkningsgrad och samtidigt sänka emissionerna särskilt med avseende på NOx. Historiskt sett har pannan haft problem med alltför varm eldstad samt ogynnsam lufttillsättning. Men efter ett par dagars målmedveten trimning under ledning av EnviLoop erhölls mycket goda resultat. En ökning av verkningsgraden på 1-2 % kunde konstateras och utsläppen av NOx sänktes betydande. Emissionen av CO hålls fortfarande på en låg nivå men däremot konstaterades att det krävs större åtgärder för att komma till rätta med den höga eldstadstemperaturen. Nu pågår ombyggnad av regleringen för rökgasåterföring och samtidigt ses luftreglering samt placering av luftdysor över.

Anders Rickard, driftchef på Arboga Energi AB, är mycket nöjd med resultatet och bekräftar att pannan går bättre efter den genomförda trimningen samt att driftpersonalen fått en ökad förståelse för hur pannans kan regleras för ökad effektivitet och stabila emissonsnivåer.

Behöver ni hjälp med trimning eller förbränningsutbildning?  Vi på EnviLoop kan erbjuda detta i en form som passar er. Ring Patrik Marklund (021-105641) för mer information!

Vårens kurser på EnviLoop 
Från och med idag finns vårens kursschema på vår hemsida. Nytt för denna gång är att vi erbjuder en endagskurs i vattenteknik! Kurser kommer att behandla mattarvatten och pannvatten samt rening av rökgaskondensat. I övrigt återkommer flera av våra mest populära kurser och vi erbjuder även i vår en eller två dagars utbildning i CombiLab då praktiska övningar blandas med teori. Gå in på vår hemsida och läs mer!

Ni har väl inte missat vårt fömånliga system med kursscheckar? Vi tycker självklart att återkommande kursdeltagare ska få rabatt!

Välkommen Maria!
Sedan några veckor tillbaka har miljögruppen på EnviLoop fått förstärkning av Miljö- och vatteningenjören Maria Westermark! Maria har precis i dagarna lämnat in sitt examensarbete från Uppsala universitet för tryckning och är nu redo för att ta sig an nya utmaningar i arbetslivet. Maria bor i Eskilstuna med sin sambo och roar sig på fritiden med både kampsport och körsång. Vi är glada att ha Maria ombord på skutan och ser fram emot att kunna åta oss ännu fler intressanta uppdrag från er!

OBS!
Ni har väl inte missat att förslag till preliminär tilldelning av utsläppsrätter finns att ta del av på utslappshandel.se för er som ansökt om fri tilldelning. Naturvårdsverket tar emot era synpunkter t.o.m. 31/12 2011!
God Jul och Gott Nytt År!
önskar hela EnviLoop