Höstnytt från EnviLoop

Kallare väder smyger sig på och vår bransch går in i högsäsong! Det är nu dags att börja förbereda för det rapporteringsarbete som liksom tidigare år ska genomföras i början av 2012. Vi kan naturligtvis även detta år hjälpa till med NOx-deklarationen, miljörapporten och CO2-rapporten. Från och med år 2012 tillkommer ett nytt rapporteringskrav för vissa av er; nämligen rapportering till Energimyndigheten med avseende på hållbarhetskriterierna för biobränsle och biodrivmedel. Ni som är rapporteringspliktiga har dessutom lite förberedande arbete att göra så att ni har era hållbarhetsbesked klara i god tid innan första rapporteringstillfället. I detta nyhetsbrev vill vi dessutom uppmana er att uppdatera era programvaror! För både CombiLab och DriftDagboken finns nya fräscha versioner med smarta funktioner. Sist men inte minst några ord om hur arbetet med fri tilldelning av utsläppsrätter fortskrider, samt vilken respons vi kan förvänta oss från Naturvårdsverket och kommissionen framöver.

Hållbarhetskriterier för flytande biobränslen

I dagarna släpptes en uppdatering av lag (2010:598) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränsle som är gällande från och med 1/11 2011. Regelverket innebär i korthet att biobränslen som det tidigare varit möjligt att göra skatteavdrag för nu beskattas på samma sätt som fossila bränslen, men den skattepliktige kan genom att visa att bränslet är hållbart enligt en rad kriterier bli skattebefriad. Nytt i den uppdaterade versionen av lagen är bl.a. att rapporteringsplikten till Energimyndigheten nu på ett tydligare sätt binds till skatteplikten (3 kap, 1§). Den som betalar energiskatt och koldioxidskatt för respektive bränsle ska även rapportera vilka mängder "hållbart" biobränsle eller biodrivmedel som har förbrukats varje år. Första rapporteringen ska ske i april 2012 men den som är rapporteringsskyldig måste i förväg ansöka om ett hållbarhetsbesked samt bygga upp ett kontrollsystem som kontrolleras av en oberoende granskare.

I de fall ni har blivit godkända av skatteverket som upplagshavare med avseende på just dessa bränslen hamnar rapporteringsplikten på er, men i annat fall är det troligtvis bränsleleverantören som sköter rapporteringen. För den rapporteringsskyldige är det viktigt att ha hållbarhetsbesked med tillhörande kontrollsystem klara och godkända innan 1/2 2012. Dessa ska sökas enligt anvisning från Energimyndigheten.

Vi på EnviLoop är som vanligt sugna på att hjälpa till! Ni kan anlita oss för att ta fram ansökningshandlingarna och kontrollsystemet, eller för att granska de handlingar som ni själva tar fram. Eftersom det är viktigt att granskaren är oberoende kan vi dock inte granska samma handlingar som vi själva varit med och tagit fram.

Har ni frågor om detta? eller behöver ni hjälp? hör av er till Sofia Ericson, 021-10 56 45.

Rapporteringstider- vore det inte skönt att vara ute i god tid i år?

Det kan kännas långt kvar till årsskiftet men tiden går fort och vi vill därför påminna redan nu om att NOx-deklarationerna ska vara inlämnade senast 25 januari. Därefter är det snart mars, dvs. tid för inlämning av miljörapporter och CO2-rapporter. Vi har stor erfarenhet av alla dessa typer av rapporteringar och om ni behöver hjälp åtar vi oss mer än gärna uppdraget. Hör gärna av er redan innan jul så blir planeringen bättre för både er och oss.

OBS!

  • För dig som vill sköta rapporteringen själv men behöver en uppfräschning av dina kunskaper inför detta kan vi meddela att det fortfarande finns platser kvar på vår kurs "Grundläggande miljörapportering" som vi håller hos oss i Västerås 16/11. Hör av dig snarast till kursansvarig Sofia Ericson (021-10 56 45) om det låter intressant!
  • När det gäller NOx -avgiften kan vi genom vår mätfirma EnviLoop Mätteknik AB även hjälpa till med den jämförande mätningen. Vi har fortfarande några luckor i kalendern innan jul, så hör av er!

Har ni uppdaterat era programvaror?

Tre av EnviLoop:s viktiga produkter är som ni säkert känner till CombiLab, FlueGas och DriftDagboken. Vi har lagt märke till att många er använder gamla versioner av dessa program, vilket vi tycker är synd eftersom vi kontinuerligt arbetar med att utveckla och förbättra våra produkter. Just nu kan vi erbjuda följande nya versioner:

Driftdagboken 1.3 med Demo-licens
I den senaste uppdateringen av DriftDagboken har vi inriktat oss på att göra programmet ännu enklare att arbeta med. Det som skiljer version 1.3 från den tidigare versionen är t.ex. att de olika funktionernas betydelse har förtydligats och att vi har infört en pedagogisk färgkodning i händelseloggen. Men den viktigaste nyheten är att version 1.3 kommer med en demolicens som räcker i hela 60 dagar. Så för dig som har SQL-server 2005 eller 2008 på din dator är det fritt fram att testa DriftDagboken gratis i 60 dagar innan du införskaffar en egen licens. Gå in på vår hemsida http://www.enviloop.se/driftdagboken för att ladda ner din demolicens!

CombiLab 6.3
Även för CombiLab pågår utvecklingsarbetet och version 6.3 som släpps inom kort är bl.a. uppfräschad med nya scrollningsfunktioner, varningsfunktion för att undvika id-dubbletter för loggrar, samt tidsbegränsningar för automatiska överföringar av värden till databasen.

Mer utförliga beskrivningar av de smarta funktioner som genom dessa nya versioner tillförts våra produkter hittar ni på vår hemsida, http://www.enviloop.se/programvaror. Så ni som sitter och arbetar med föråldrade versioner av våra produkter, hör av er till oss så hjälper vi till med användbara tips och lite höststädning bland programvarorna!

Vad händer med era tilldelningsansökningar?

Naturvårdverket jobbar just nu för högtryck med granskning av alla ansökningar för fri tilldelning av utsläppsrätter för koldioxid. Granskningen ska vara klar i november och därefter kommer Naturvårdsverket att publicera förslagen på fri tilldelning för respektive deltagare på sin hemsida, samt via utskick. Efter att förslagen har publicerats finns möjlighet att inkomma med synpunkter, så var noga med att stämma av att antalet föreslagna rätter stämmer överens med vad ni förväntat er. Listan med tilldelningsförslag för de svenska deltagarna lämnas över till kommissionen i slutet av december. Därefter återstår det bara att vänta. Kommissionen har inget sista datum fastställt för när de ska ta beslut om tilldelning, men en kvalificerad gissning är att det kan dra ut på tiden.

För er som är nya i handelssystemet och därmed ivriga att ansöka om era CO2-tillstånd kan vi meddela att en ny EU-förordning som styr övervakningen av koldioxidutsläpp är under framtagning och kommer att gälla från och med år 2013. Förordningen kommer helt eller delvis ersätta den nuvarande svenska lagstiftningen och Naturvårdsverkets föreskrift och allmänna råd (2007:5) om utsläppsrätter för koldioxid. Beslut om den nya förordningen har varit på gång sedan någon månad med beslutdatumet har flyttats fram. Så snart vi får tillgång till detta nya regelverk är vi beredda att hugga tag i era tillståndsansökningar! Om ni redan nu vet att ni kommer att behöva hjälp med detta är ni välkomna att höra av er till oss så snart som möjligt så avsätter vi tid för er. Som ni säkert vet så är detta tillstånd ett krav för att ni ska bli tilldelade de fria utsläppsrätter som kommissionen snart tar beslut om.