Dags att planera in höstens emissionsmätningar!

Våren var intensiv för EnviLoop Mätteknik AB med många intressanta uppdrag runt om i Sverige. Nu efter sommar och semester, är vi nu redo att ta oss an höstens uppdrag och vi ser fram emot att få komma ut och mäta på era anläggningar.

För att kunna erbjuda er ännu bättre service har vi nu förstärkt vår mätgrupp med en ny medarbetare. Per Spaak började som anställd i EnviLoop Mätteknik AB 13:e augusti och honom kommer ni att få se mer av framöver.

Närmar ni er 25 GWh och behöver en jämförande mätning?

För er som har producerat mer än 25 GWh under året, eller ser att ni kommer att göra det innan året är slut, är det hög tid att beställa en jämförande mätning. Detta för att uppfylla kravet enligt kväveoxiddirektivet och säkerställa att ni slipper kostsamma ersättningsvärden och schablonberäkningar.

Vi på EnviLoop Mätteknik AB har mångårig erfarenhet av att genomföra jämförande mätningar enligt gällande krav i NFS 2004:6 och om mätningen visar att det krävs åtgärder i ert mätsystem kan vi bistå med rådgivning även kring detta.

Passa gärna på att även beställa hjälp med den årliga kväveoxiddeklarationen. Vi färdigställer och skickar in ett flertal sådana deklarationer för våra kunders räkning varje år. Vi kan även hjälpa er att ta diskussioner med Naturvårdsverket om det uppstår frågor i samband med deklarationen. Vi närvarar naturligtvis även som ert stöd vid genomförande av ev. NOx- revisioner.

Har ni utfört årets villkorsmätningar?

En viktig del av våra mätuppdrag går ut på att hjälpa våra kunder att kontrollera sina tillståndsvillkor eller försiktighetsmått. Vi kan erbjuda ackrediterade mätningar av CO, stoft och NOx, men om ni har behov av mätning av andra parametrar är ni självklart välkomna att höra av er för diskussion, så löser vi även detta.

Kanske vill ni kombinera jämförande mätning med kontroll av era villkor? Eller kanske har ni installerat en ny stoftreningsutrustning vars avskiljningsgrad ni vill fastställa? Då kan vi hjälpa till att mäta stoft före och efter rening samt att utvärdera resultatet och fastställa avskiljningsgraden.

Funktionskontroll inklusive linjärisering

Vi vill återigen påpeka att en grundläggande förutsättning för en tillförlitlig emissionskontroll är att mätutrustningen är i gott skick. Detta kan vi hjälpa er att säkerställa genom att utföra funktionskontroll inklusive linjärisering. Det är även viktigt att komma ihåg att denna typ av kontroller är ett krav, dels för alla NOx-pliktiga anläggningar genom NFS 2004:6, samt även för alla stora förbränningsanläggningar och samförbrännare eller avfallsförbrännare genom standarden SS-EN 14181.

Vi har specialinriktat oss på att utföra funktionskontroll inklusive linjärisering enligt de krav som ställs i de två olika regelverken för att ni ska få en god kontroll av funktionen hos era automatiska mätinstrument och samtidigt känna er trygga med att kontrollerna utförs på föreskrivet sätt så att gällande lagkrav uppfylls. Då EnviLoop Mätteknik AB utför funktionskontrollen med tillhörande linjärisering kan ni vara säkra på att alla de ingående momenten kontrolleras så att ex. interferensproblem för de olika parametrarna upptäcks.

Eldstadstemperaturmätning

EnviLoop Mätteknik AB är sedan år 2011 först ut med att kunna erbjuda ackrediterade mätningar av eldstadstemperatur med hjälp av sugpyrometer. Dessa mätningar är ex. användbara som indata till beräkningar av rökgasernas uppehållstid, vilket är en nödvändig utredning att genomföra för er som planerar att börja elda avfallsklassade bränsle som samförbrännare. Kanske har ni drivit er anläggning som samförbrännare under en tid men aldrig kontrollerat uppehållstiden? Då är det hög tid att höra av sig till oss på EnviLoop för att få detta utrett enligt gällande krav i NFS 2002:28.

Panntrimning eller undersökande mätningar

En populär tjänst som vi erbjuder är trimning av pannor och undersökande mätningar i syfte att åstadkomma en effektivare förbränning och lägre emissioner.

Det kan exempelvis handla om att hitta en bra balans mellan utsläppen av CO och NOx för att säkerställa att ni klarar era tillståndsvillkor med avseende på CO och samtidigt håller NOx-emissionen och därmed kväveoxidavgiften låg.

Det kan också handla om att effektivisera förbränningsprocessen och höja verkningsgraden genom att ex. optimera bränsle- och luftflöden till pannan.

Oavsett vilka problem ni har med er förbränningsprocess är ni varmt välkomna att höra av er till vår "Patrik panndoktorn" för att diskutera och ev. beställa vår hjälp. EnviLoop kan hjälpa till med allt från att i utredningssyfte mäta och utvärdera emissioner och driftparametrar, till att genom praktiskt arbete på plats hos er reda ut hur just er panna bör styras och regleras, samt lära ut detta till er driftpersonal.

Förstärkning inom EnviLoop Mätteknik AB

Vi vill passa på att presentera vårt nyaste tillskott på personalsidan inom EnviLoop Mätteknik AB, nämligen Per Spaak som började hos oss 13:e augusti. Per, som är uppvuxen i Norrtälje, kom till Västerås för att studera och är nu utbildad ingenjör inom mekatronik vid Mälardalens högskola. Förutom att utbilda sig har han bland annat hunnit med att jobba som säljare samt att utveckla varningssystem för truckar i industrimiljöer. Hos oss kommer Per främst att jobba med emissionsmätningar inom EnviLoop Mätteknik AB, men ni kommer säkert att träffa på honom även i andra EnviLoop-projekt.

Per är i stort sett uppvuxen på familjens segelbåt och segling är fortfarande ett stort intresse. I övrigt är Per en social person som gillar att spendera tid med vänner och laga god mat.

Vill du veta mer om EnviLoop Mätteknik AB eller våra tjänster?

Behöver ni vår hjälp med någon av de ovan beskrivna mätningarna? Hör av dig till Magnus Bokén på 021-105647, Håkan Fjäder på 021-105642 eller Patrik Marklund på 021-105641 för offert eller för att boka datum för mätning. Du är självklart även välkommen att ringa oss om du har allmänna frågor eller bara vill diskutera mätningar, mätutrustning eller förbränningstekniska frågor.

För dig som är intresserad av att veta mer om oss och de tjänster vi erbjuder rekommenderar vi även att du läser mer på vår hemsida under avsnittet Mätteknik.