Nyheter för dig som har tillsyn över stora förbränningsanläggningar eller anläggningar för förbränning av avfall

18 juni 2013 trädde två nya förordningar i kraft rörande stora förbränningsanläggningar (SFS 2013:252) och förbränning av avfall (SFS 2013:253) . Dessa två är en del i Sveriges implementering av det europeiska industriemissionsdirektivet (IED). För oss på EnviLoop är förbränning i denna typ av anläggningar vardagsmat och följaktligen har vi varit mycket angelägna att sätta oss in i den nya lagstiftningen snabbt, vilket vi har gjort genom att föra diskussioner med Naturvårdsverket samt genom att diskutera förordningarna med våra kunder, dvs. verksamhetsutövarna som ska tillämpa lagstiftningen i verkligheten. Vi har uppmärksammat en mängd större och mindre nyheter och en viktig förändring är att ni som tillsynmyndigheter av dessa verksamheter har fått ett mer uttalat ansvar och fler uppgifter att hålla koll på. I detta nyhetsbrev vill vi ge er lite tips kring sådant som vi tycker är viktigt vid uppföljningen av de berörda anläggningarna.

Viktigt att alla drar åt samma håll

Just nu pågår arbetet för fullt inom flertalet verksamheter med att anpassa rutiner och arbetssätt för att leva upp till kraven som följer av de nya förordningarna om stora förbränningsanläggningar (SFS 2013:252 ) och förbränning av avfall (SFS 2013:253). Vi vill gärna belysa de punkter som är nya och även "gamla krav" som nu blivit tydligare. Detta eftersom ni som tillsynspersoner nu har ett mer uttalat ansvar och eftersom vi ser ett behov av att verksamhetsutövare, tillsynsmyndigheter och konsulter som är verksamma i branschen drar åt samma håll. Det är viktigt att vi alla uppmärksammar och arbetar för att redovisningen av kraven blir fullständig och av en god kvalité. På så sätt bidrar vi alla till att säkerställa kvalitén på utsläppsdata och det underlag som används för att beskriva hur vi påverkar miljön.

Tillsynsmyndigheten ska följa upp mätningar

I de nya förordningarna framgår det nu tydligt att det är tillsynsmyndighetens uppgift att följa upp mätningar som enligt krav i de nya förordningarna ska utföras för kvalitetssäkring av automatiska mätsystem. Detta omfattar att verksamhetsutövaren genomför regelbunden intern kontroll (QAL3) och extern kontroll (QAL2 eller AST) enligt standarden SS-EN 14181. För att säkerställa att resultaten från dessa mätningar används på rätt sätt bör ni som tillsynsmyndighet ex. följa upp att rätt korrigeringsfunktioner används för omräkning av uppmätta emissionsvärden samt att värdena uppmäts inom det kalibrerade mätområdet. I er roll ingår även att följa upp hur väl respektive anläggning uppfyller de begränsningsvärden som de nya förordningarna föreskriver och som numera även är straffsanktionerade, samt att verksamhetsutövaren har ansökt om de dispenser som de avser att tillämpa och att undantag från förordningarna tillämpas på korrekta grunder.

Tydligare krav på funktionskontroll av mätinstrument

Kvalitetssäkring av automatiska mätsystem omfattar utöver parallellmätningar även funktionskontroll inklusive kontroll av att mätinstrumentet har ett mätområde som är linjärt (linjäritetskontroll). Detta krav har förtydligats i de nya förordningarna genom att kravet på kvalitetssäkring belyses särskilt i en separat paragraf. Naturvårdsverkets föreskrift (NFS 2004:6) om mätutrustning för bestämmande av miljöavgift på utsläpp av kväveoxider vid energiproduktion ställer också krav på att verksamhetsutövaren ska genomföra kontroller i form av linjäritet, svarstid och detektionsgräns. Dock skiljer sig dessa krav något jämfört med kraven i SFS 2013:252/253 vilket naturligtvis måste beaktas. En verksamhetsutövare som omfattas av båda SFS 2013:252/253 och NFS 2004:6 bör därför utföra en funktionskontroll som uppfyller kraven från båda lagstiftningarna. Vår uppfattning är att kunskapen kring detta hittills har varit begränsad, både hos verksamhetsutövare, tillsynspersoner och tyvärr även mätkonsulter. Dessa kontroller är dock mycket viktiga för att säkerställa att mätinstrumenten är i gott skick, vilket är en förutsättning för att de dyra parallellmätningarna ska kunna genomföras med gott resultat och inte vara bortkastade. Men denna är inte minst av vikt för att erhålla tillförlitliga emissionsvärden.

Godkännande av mät- och provtagningspunkter

Ett helt nytt krav i SFS 2013:252 och SFS 2013:253 är att mät- och provtagningspunkter ska godkännas i samband med tillståndsprövningen av en nya verksamhet. För befintliga anläggningar hamnar dock ansvaret för att godkänna detta på den som har tillsynen för respektive anläggning. Som ni säkert vet så är sista datum för inlämnande av dessa redovisningar 2014-06-30 och ni ska sedan bilda er en uppfattning av hur representativa dessa mät- och provtagningspunkter är, samt delge verksamhetsutövarna ett beslut som de ska följa senast 2015-03-31.

Har detta väckt nya frågor hos dig?

Vi på EnviLoop arbetar som sagt dagligen med dessa frågor. Vi vill gärna dela med oss av våra kunskaper samt ta del av er syn på detta. Ni är därför varmt välkomna att anmäla er till vår kurs i ämnet som vi håller på vårt kontor 28 november. Läs gärna mer om kursen på vår hemsida. Om ni är flera kollegor som vill lära er mer om detta kommer vi gärna till er och föreläser.

Självklart är ni även välkomna att höra av er till oss om ni har frågor eller idéer som ni vill diskutera. Kontakta gärna Sofia Ericson, 021-10 56 45 eller Håkan Fjäder, 021-10 56 42.